El diumenge dia 22 de maig es va fer a Moià la XII Trobada de 600. Com cada any, la trobada va ser a la Plaça del Moianès, on ens esperava un suculent esmorzar de forquilla al Restaurant Moianès.
La concentració va aplegar més de 40 vehicles. N’hi havia de tots els colors! i no hi faltava cap model dels fabricats per la Seat, fa ja més de 60 anys.
Cap a les 10:30, es va sortir pel raval de Sant Sebastià en direcció a L’Estany, conegut pel seu magnífic monestir romànic.
Passant per Sant Feliuet i albirant dos masos importants, semblants a uns castells , Rocabruna i Rocafort, vàrem fer via cap al Lluçanès, tot travessant Oristà, el municipi mes gran d’Osona i que té una magnífica cripta romànica. També hi va néixer un dels bandolers més famós, en Perot Rocaguinarda , un dels “Robin Hood” catalans, especialment conegut per haver sortit com a personatge a El Quixot.
Enfilem camí cap a Sant Bartomeu del Grau, un dels miradors de la Plana de Vic ,baixant fins a Gurb , una població que la majoria d’habitants, viu, principalment, en masies disseminades. Té un gran potencial empresarial, com ara Casa Tarradellas.
Anem cap a Sant Quirze de Besora i, després de travessar el pont sobre el riu Ter, pugem el camí fins al Castell de Montesquiu. El castell és el símbol més emblemàtic del parc. Des dels seus orígens, la primera notícia data del 1285, la casa forta de Montesquiu va ser concebuda com a residència dels senyors del terme de Besora. Al segle XIX, el casal va passar a mans no nobiliàries i l’any 1976, per ordre expressa del darrer propietari, Emili Juncadella, el castell i la finca van passar a mans de la Diputació de Barcelona, que la convertí en Parc Comarcal.
Després de la visita, baixarem en direcció Montesquiu per anar a dinar a Can Corominas de Sora, municipi de la comarca d’Osona, al límit amb el Ripollès, i que s’ha inclòs tradicionalment al Lluçanès, ja que forma un terme totalment perifèric que llinda amb els municipis d’Alpens, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Boi de Lluçanès, Orís, Sant Quirze de Besora, Montesquiu i Les Llosses. Sora té dues valls o vessants, la de la riera de Sora (afluent del Ter que neix dins el terme d’Alpens i desemboca aigua amunt de Montesquiu) i la de la riera de Cussons. Disposa de quatre nuclis de població: nucli de Sora, on hi ha l'Ajuntament i l'Església parroquial, El Serradet (on hi ha el Polígon Industrial La Teuleria), Cussons i el barri de la Corbatera.
Ja eren les tres tocades, quan vam arribar al restaurant de Can Corominas, on ja vam veure la gran paella de peix que ens estaven cuinant; un cop a taula, la vam acompanyar amb una amanida i com a segon una bona graellada de carn, quin fart de menjar! Quins postres més deliciosos! Tots casolans ! Es l’hora del brindis i dels agraïments.
Tots vam gaudir d’un dia esplèndid, gràcies a al bon temps i sobretot a la vostra participació, sense vosaltres, amants dels 600, no hauria estat possible.
Ma. Àngels Morera i Barniol
Xavier Cirera i Guiteras
Fotos: Lluís Guàrdia
