El germen d’aquesta empresa sorgeix ara fa deu anys de dos informàtics neerlandesos, experts en noves tecnologies i grans amants dels llibres de còmics. Després de llargues recerques per Internet, René Schoenmakers i Marco Jansen van veure que el món dels còmics necessitava una pàgina web on hi hagués tot allò considerat realment especial, que els permetés interactuar amb altres col·leccionistes i els mantingués informats del material que anaven trobant i reunint. La combinació de les arrels dels mots “catàleg” i “wikipedia” va donar lloc a la seva denominació.
En poc temps la web va començar a atraure visitants, i el 2011 organitzava les primeres subhastes. Primer només estaven dedicades als còmics, però de mica en mica es va anar ampliant a més objectes com ara llibres, discos, joies, rellotges, segells, peces d’art i –finalment– motos i cotxes. Actualment Catawiki té 90 categories diferents i subhasta uns 30.000 lots cada setmana.
La seva progressió en la segona dècada del segle ha estat fulgurant: el 2015 va rebre el Premi Deloitte Fast 500 a l’empresa tecnològica europea que més ràpidament havia crescut; cinc anys abans havia estat distingida amb un dels guardons Accenture Innovation. Si el 2014 comptava amb un centenar de persones, avui dia n’hi treballen prop de 600. Amb gent de més de 40 nacionalitats diferents, fa servir unes 8 llengües, si bé la més habitual és l’anglès. La seu central es troba a Assen –coneguda pel seu circuit de motociclisme– i té oficines a Àmsterdam i en diverses ciutats europees.
Un terç del personal de la companyia són els anomenats Experts (per qüestions legals no podem utilitzar el terme “subhastadors”: Catawiki no és una empresa de subhastes tradicional, sinó una plataforma on-line per a subhastar). Ells s’encarreguen de rebre, examinar i seleccionar els lots oferts pels venedors, aconsellant-los la millor manera de presentar-los i supervisant el desenvolupament de cada subhasta com si fos una de presencial. També assessoren als compradors i miren de resoldre tots els dubtes que els puguin plantejar. En l’àmbit de l’automoció (cotxes, motos, bicis i automobilia) una de les preguntes més freqüents que reben els experts és –no cal dir-ho– “Quin valor té el meu vehicle?”. Per això una de les seves tasques és ajudar als venedors a determinar-ne la cotització real. Perquè en aquesta secció de Catawiki hi arriba de tot: des de projectes de restauració de 500 €, fins a peces excepcionals que poden assolir molts milers d’euros. Cal dir que, fins ara, el mercat espanyol s’ha centrat en vehicles de preu baix i mitjà, mentre que els més valuosos anaven a parar a compradors alemanys, holandesos, belgues, etc. Però això comença a canviar i cada vegada es produeixen transaccions més interessants.
Registrar-se com a comprador o venedor a Catawiki és totalment gratuït; n’hi ha prou amb el nom, una adreça de correu elèctronic i un número de telèfon. Presentar-hi un vehicle a subhasta resulta molt senzill, només cal seguir les instruccions de la mateixa web per introduir les dades i les imatges. Però per obtenir un bon resultat comercial (és dir, aconseguir moltes puges i vendre’l al preu més alt) caldrà donar la informació més completa i acurada possible i unes bones fotos (també vídeos, si es pot) que el mostrin ben il·luminat, des de tots els angles i amb el màxim de detall. Un cop l’expert ha admès el vehicle a subhasta –havent fet, si s’escau, els ajustaments necessaris d’acord amb el venedor–, aquest s’inclou en algun dels grups temàtics (antic, clàssic, competició, etc.) i queda programat per a la propera tanda de vendes. La subhasta sol durar entre 10 i 12 dies, i si el vehicle troba comprador Catawiki s’encarrega de posar-lo en contacte amb el venedor, que pagarà una comissió sobre el preu de venda final. En cas que no s’hagi assolit el preu de reserva fixat pel venedor (la xifra mínima per sota de la qual no està disposat a vendre’l), aquest no haurà de pagar res i, si vol, podrà tornar a presentar-lo més endavant.
La millor manera d’entendre com funciona aquesta plataforma és entrar-hi a tafanejar per veure les subhastes que estan en marxa. Es poden examinar els lots que s’ofereixen, saber-ne tots el detalls i assistir a les puges en temps real. Es tracta d’una nova manera de comprar i vendre vehicles de col·lecció que ens obre les portes al mercat europeu.
Aquest any podríem començar a notar la presència de Catawiki en el món dels clàssics del nostre país, ja que la companyia té la intenció de donar-se a conèixer patrocinant alguns esdeveniments.
PUBLIREPORTATGE
www.catawiki.com